Cégünkről  *   Szolgáltatás  *   Referencia  *   Klimatizálás  *   Hőszámítás  *   Szakszótár  *   Elérhetőség
Árlista     *   Katalógusok *   Akciók     
A klimatizálásról

 

- Klimatizálás – szakszerűen

Az elmúlt nyarak nagy melege és a fülledt időjárás után Magyarországon is egyre népszerűbbé vált a lakások, házak klimatizálása. A piacon mindenféle klímaberendezést lehet kapni, ezáltal a vásárlóknak nehéz eldönteni, hogy melyiket válasszák.

A tervezés, a méretezés, a szakszerű kivitelezés nagyon fontos a klimatizálás során. Sokan még mindig nem tudják, hogy nem minden típusú klíma alkalmas mindenhová. Az ablakklímákat a mérete miatt panellakásokba, irodákba ajánljuk. A split típusú klímák az egyik legmodernebbek, viszont a kültéri egységnek hely kell, ami lehet erkély vagy a ház oldalfala. Létezik duó, trió és multi split, ami azt jelenti, hogy egy kültéri egységhez több beltéri berendezés tartozik. A mobil klímák helye inkább a nappali szoba és iroda.

A klíma élettartamát 4-5 évvel is meghosszabbíthatja, ha a fentieket betartják. A vásárláskor ajánlatos odafigyelni a hanghatás értékére, a hűtőközegre, a felszereltségére, a megbízható forgalmazóra, a számlára és a garanciára. Építkezésnél érdemes előre elvégezni a falban csövezést, így korszerű, esztétikus lesz a lakás. Ha vizsgázott szakemberek végzik a beüzemelést, a jól felszerelt klíma nyolc évig javítás nélkül is működik. Egészségi okok miatt ajánlatos minden évben odafigyelni a gombátlanításra is. A karbantartás energia magtakarítást, egészség megőrzést, élettartam növelést jelent.

- 5 jó tanács klimatizáláshoz

A Doma Hűtéstechnika tájékoztatásával segíteni szeretné azokat, akik most vagy a közeljövőben kivánnak klímát szereltetni.

Feltétlenül ajánljuk az alábbiakban felsoroltakat megfogadni!

I. TÍPUS KIVÁLASZTÁSA

Sokan még mindig nem tudják, hogy nem minden típusú klíma alkalmas mindenhová. Például az ablakklíma alkalmas a mérete miatt panellakásokba, irodákba stb.

Split klíma: legkorszerűbb, a monó egy kültéri és egy beltéri egységből áll, a duó egy kültéri és két beltéri, a trió egy kültéri és három betéri, a multi split háromnál több beltéri egységgel van ellátva. Bármilyen helyiség típusba ajánljuk. (A duó-trió-multisplit klímákat olyan helyre javasoljuk, ahol több kültéri egység nem fér el.)

Mobil klíma: mozgatható, tetőtéri lakásokba nem ajánljuk, alkalmassági helye inkább irodák vagy nappali szobákba.

 II. TERVEZÉS

Nagyon fontos feladat pl. a szerelvények, a kültéri egység elhelyezésének kiválasztása, a nyomvonalak kijelölése, stb.

 III. TELJESÍTMÉNY

A legfontosabb tényező. Ha a teljesítmény számítás nem jó, a legprofibb klíma is gondot okoz. Figyelembe kell venni a déli oldalt, északi oldalt a helyiség elhelyezkedése miatt, a személyek számát, stb. (Tapasztalunk az, hogy erre az ügyfelek nem sok súlyt fektetnek.) Javasoljuk, hogy feltétlenül forduljanak szakemberhez, a saját érdekükben.

 IV. SZERELÉS

 Csak kijelölt szakszervízzel szereltesse. Nagyon fontos szereléskor a technológia betartása. A rossz szerelés miatt a meghibásodás általában egy-két év múlva jelentkezik.

V. KARBANTARTÁS:

Évente minimum egyszer el kell végezni. Egészségügyi okokból és villamos energiát takarít meg. A rendszeres karbantatás a klíma élettartamát öt-tíz évvel meghosszabbíthatja.

- Szakcég vagy hipermarket?

Eladás után nem mellékes, hogy mennyire felkészült szervizcsapat képes a készülékeket karbantartani, javítani. A készülékek rendszeres karbantartást igényelnek, elpiszkolódhatnak, ami a működésüket jelentősen befolyásolhatja. A karbantartás elmaradása miatt meghibásodásokra nem vonatkozik a garancia. Ha nincs megfelelő szervizhálózat, alkatrész utánpótlás, könnyen bajba kerülhetünk, esetleg 2-3 év múlva, a falra rögzített készüléket nincsen aki megjavíthatná, a forgalmazó cég esetleg megszűnt, nincs alkatrész rendelési lehetőség. Sokat elárulhat, egy- egy márka neve is.

Vannak márkák melyek hosszú évek óta jelen vannak a piacon, esetleg évtizedes múltra tekint vissza a gyártó is.

Gyanakvásra ad okot, a teljesen ismeretlen, hangzású márkanév, mert ezek nemritkán csupán alkalmi fantázianevek. Némelyik olcsón gyártó, jellemzően távol- keleti cég olyan márkajelzéssel látja el a készüléket, amilyent a megrendelő kér, ugyanis náluk főleg a mennyiség a fontos, nem a minőség. Próbáljunk meg például vásárlást követően két évvel reklamálni egy olyan márkánál, amelyik nem is létezik…

Garancia hipermarketben? 3 napon belül visszacserélik? Ez dícséretes szándék, de lássuk hogyan is lehet élni vele?

Igaz, a hipermarketek azt mondják, 3 napon belül kicserélik a hibás készüléket, de ez hogyan valósítható meg? Ugyanis vásárlást követően általában egy hét múlva szerelik fel a készüléket, tehát a 3 nap már letelt!

Ha még ha 3 napon belül fel is szerelik, és kiderül, hogy hibás, akkor a visszavitelhez le kell szerelni (plussz költség!), a falon szerelési nyomok maradnak, és egy más gyártmányú készülék esetleg már nem takarje el ezen nyomokat! Ez nem egy kézimixer, hogy kihúzzuk a konektorból, visszatesszük a dobozba, és visszavisszük! Tehát a gyakorlatban a " 3 napos cseregarancia" csak igéret, nem is lehet betartani!

Tehát, összefoglalva:

  • Bevásárlóközpont, egyéb kereskedelmi üzlet:
  • az eladónak fogalma sincs a termékről, kiválasztásról, méretről, csak árbeli összehasonlításra képes
  • Általános épületgépészeti kereskedés:
  • az eladó segíthet a kiválasztást illetően (teljesítmény igény meghatározása), de nincsenek mélyebb ismeretei
  • Klímatechnikai szakcégek, szakemberek:
  • az eladó tisztában van a márkák közti különbségekkel, meghatározza a teljesítményeket, helyszíni felmérés során telepítési tanácsokat ad, fel is szerelik, karbantartják a készüléket, ezáltal hosszú biztonságos élettartamú a készülék

Döntsön Ön!

 

 

lap tetejére